Danyi Andrea Angol nyelvtanár, magántanár, angol nyelvi mentor, coach

5 tipp a jobb üzleti angol kommunikációhoz 3.

laptop-3087585_1920
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: skype

A shadowing technika

A „shadowing” rendkívül hatásos technika az üzleti angol fejlesztésére is. Annyi jelent, hogy „árnyékként követed”, figyeled és utánzod, mit mond a beszélő, és minden egyes szót megismételsz, lehetőség szerint vele együtt.

A módszernél rendkívül fontos a gyorsaság: azonnal ismételned kell, amit hallasz, sőt a legjobb, ha nem is hagyod, hogy a beszélő befejezze a mondatot, hanem vele egyszerre beszélsz.

És ez még fokozható!

A módszer hasonlít ahhoz, amikor zenét hallgatsz és együtt énekeled a számot az előadóval. Ha van dalszöveged, akkor a beszélővel szinkronban beszélhetsz vagy énekelhetsz. Ne aggódj amiatt, hogy nem értesz meg mindent, ami elhangzik, ez a feladat most csak arról szól, hogy utánozd az angol kiejtést.

Miért hasznos?

A módszer hozzájárul, hogy üzleti angol terén javuljon a kiejtésed, a beszéded ritmusa és az intonációd, nem is beszélve a hallott szövegértési képességeidről. Ha pedig sokat gyakorolsz, jelentős a módszer önbizalomnövelő hatása is!

Bármilyen üzleti angol szöveg megteszi e célra, de persze jobb, ha a saját szintednek megfelelő szövegeken gyakorolsz. Ha például nyelvvizsgára készülsz, a hangfájlok szöveges átiratát vedd elő, A2-B1-es szinten pedig a nyelvkönyved végében található szövegátiratokat használhatod e célra.

Hogyan gyakorolj?

Válassz ki egy rövid hallott szöveget, amely maximum 5 perces, és csak egy beszélő szerepel benne. Az sem baj, ha nem anyanyelvi beszélő, de fontos, hogy helyes nyelvtannal és tiszta kiejtéssel beszéljen, mint például a hírekben vagy egy rövid TED-előadáson. A TED-előadásokat ráadásul feliratozzák, így tökéletesen megfelelnek e célra is.

By the way, ki tudja, miért TED-talk a TED-talk? A megfejtéseket elküldhetitek a honlapról chatben vagy e-mailben!

Mielőtt belevágsz a feladatba, hallgasd meg a szöveget legalább egyszer, hogy hozzászokj a beszélő kiejtéséhez, a beszéde ritmusához és hanglejtéséhez. Nem baj, ha nem értesz minden szót, de ha túl gyorsan beszél vagy nehéz a téma, inkább válassz másikat.

Jöhet a gyakorlás! Eleinte talán nehéznek találod, de ne add fel, az elhangzó szavakat a lehető leggyorsabban és legpontosabban próbáld ismételni. Először gyakorolj 20-30 másodpercen át, és ha elakadsz, állítsd le a hanganyagot, majd kezdd újra. Ne hagyd abba! Ne feledd, most nem elsősorban a jelentés megértése a feladat, hanem a beszélő hangjának utánzása.

Rögzítsd a hangodat! Ha már belejöttél, vedd is fel magad! Fülhallgatóval visszahallgathatod, hogyan sikerült az utánzás, és összehasonlíthatod az eredeti hanganyaggal. Egy jó tanács: Légy türelmes és elnéző magaddal szemben!

Te is kipróbáltad már a shadowing módszert? Kíváncsi lennék, milyen élmény volt. Várom a visszajelzésedet!

Ha tetszett, oszd meg a bejegyzést, hogy más is értesüljön a módszerről!

Ha tetszett oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email
Megosztás itt: twitter

Hasonló bejegyzések

üzleti angol kihívás
üzleti angol

7 napos üzleti angol kihívás

7 nap, amely során az üzleti angol írásbeli készségeiteken dolgozhattok. Az üzleti angol készségek fejlesztése sok időt, türelmet és erőfeszítést

Elolvasom
angol állásinterjú
Angol állásinterjú kérdések

10 kellemetlen angol állásinterjú kérdés

Minden angol állásinterjún eljön a pillanat, amikor a kínos kérdések kerülnek az asztalra. Olyan kérdések, amelyek elől legszívesebben elszaladnánk, de mégis meg kell válaszolnunk ott helyben, a lehető legszebb angolsággal.

Elolvasom